All season banden en M+S banden

All season banden en M+S banden

All seasonbanden vormen een compromis tussen winterbanden en zomerbanden. Ze hebben duidelijke voordelen ten opzichte van zomerbanden onder winterse omstandigheden en tekortkomingen ten opzichte van winterbanden op besneeuwde wegen. M+S is een niet-beschermde aanduiding: Modder en Sneeuw.

All season banden

Naast winter- en zomerbanden zijn er ook all seasonbanden (4-seizoenen). Dit type band is een compromis tussen een zomer- en een winterband. Hij heeft duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband in de winter maar ook duidelijke tekortkomingen ten opzichte van een winterband in de winter.

In een aantal landen is het gebruik van winterbanden of banden met winterse eigenschappen (bijvoorbeeld all seasonbanden) verplicht. Als de all seasonbanden voorzien zijn van het 3PMSF-symbool (Three Peak Mountain Snow Flake, Alpine- of sneeuwvlok symbool) is dat een indicatie voor winterse eigenschappen van de band. Om het symbool te mogen gebruiken moet er een remtest zijn gedaan op sneeuw. Het symbool zelf geeft slechts minimale eisen op sneeuw weer. 

Ten opzichte van winterbanden vertonen all season banden tekortkomingen, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all season banden.

Op hellende wegen met sneeuw zal de grip al gauw tekort schieten, wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt dan heel lastig. All seasonbanden zijn dus echt niet geschikt om even een besneeuwde bergpas op en af te rijden. In een vlak land als Nederland is de 4-seizoenenband wel inzetbaar, op bijvoorbeeld een tweede auto die niet meegaat naar de wintersport.

Met all seasonbanden moet je zowel in de zomer als de winter je rijstijl aanpassen. Door meer afstand te houden en je snelheid aan te passen kun je compenseren voor de tekortkomingen die deze banden ten opzichte van de specialisten hebben. Het is de vraag of je dat moet willen. De veiligste combinatie is winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer.

M+S banden

Sommige banden zijn voorzien van het niet beschermde symbool M+S (modder en sneeuw). Maar alléén M+S op banden zegt niets over de rijeigenschappen onder winterse omstandigheden. M+S kan dus ook op zomerbanden staan. Let daar goed op bij het kopen van een all seasonband. 

Winterbanden

Winterbanden zijn banden met een speciaal profiel, gericht op winterse omstandigheden. Een winterband heeft een ander rubbercompound, wat bij lage temperaturen soepel en flexibel blijft. Daarnaast is een winterband voorzien van lamellen die zorgen door middel van een ‘zaagtand-effect’ voor extra grip op sneeuw en ijs. Ook de afvoer van vuil en water gebeurd met een winterband gemakkelijker, waardoor een winterband zich bewijst in herfstige omstandigheden onder de 7 graden.

Onder de 7 graden Celsius onderscheiden winterbanden zich...

Tijd om te wisselen

In Europa hebben een aantal landen wet- en regelgeving m.b.t. het gebruik van winterbanden. Een ezelsbrug is om op winterbanden te rijden als de 'r' in de maand zit. Zo ontwijk je winterse omstandigheden zonder winterbanden en heb je winterbanden in het buitenland, als dit verplicht is. Maak in oktober een afspraak voor het wisselen van je banden, zodat je voorbereid bent als de temperaturen zakken en het weer omslaat!

Leasemaatschappijen hebben verschillende werkwijze omtrent winterbanden. Om er zeker van te zijn dat je 'de goede weg met jouw leaseauto volgt', kun je altijd contact met ons opnemen!

Bron: ANWB


Terug

Voorstel op maat?

Advies aanvragen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief