Kopen of Leasen?

Kopen of Leasen?

Een vraag die ik als wagenparkbeheerder veel van ondernemers krijg... Moet ik mijn auto kopen of leasen?

Het mooie is dat hier geen éénduidig antwoord op gegeven kan worden. Sterker nog, het kan per auto verschillen! 

Welke plannen heb je met de onderneming?

Om een goede keuze te maken tussen kopen en leasen zijn er een aantal factoren van belang. Enerzijds is het belangrijk welke auto er ingezet zal worden, maar anderzijds zijn o.a. de ondernemingsvorm, toekomstplannen, het gebruik van de auto en de bestuurder van de auto factoren die allemaal mee spelen.

Aankoop

Investeren in een auto zorgt voor kosten. Enerzijds moet er 'een zak geld' worden overgemaakt voor levering van de auto en anderzijds wordt de auto op de balans geactiveerd. Een goede keus als er kosten gemaakt moeten worden, of als je heel lang met de auto wilt gaan rijden. Maar minder interessant als je wilt gaan investeren in jouw bedrijf.

Een auto kopen kan daarbij ook interessant zijn als er investeringsaftrek genoten kan worden, of als de auto op een bepaald moment zal worden overgenomen naar privé.

De aankoop kan eventueel gepaard gaan met een Financial Leasecontract. De 'zak geld' kan dan worden verspreid over een vooraf bepaalde looptijd.

Lease

Leasen maakt de auto goed budgetteerbaar en zorgt voor extra zekerheid. Voor een vast bedrag (op basis van de geconfigureerde auto, voorwaarden, looptijd en jaarkilometrage) maak je gebruik van de auto en loop je als ondernemer weinig risico. 

Omdat de auto door de leasemaatschappij zal worden aangekocht, hoeft deze ook niet op de balans te worden geactiveerd, wat zorgt voor meer liquiditeit. Deze constructie is ideaal om te kunnen focussen op de Core Business en, zonodig, wel op plaats van bestemming te komen. 

Zeker als er personeel gebruik gaat maken kan lease een tijd- en kostenbesparing zijn. Zorg hierbij altijd wel voor een autoregeling om problemen en onnodige kosten (in de toekomst) te voorkomen.

Wat is het verschil in kosten?

Ook hierop kan niet zomaar een antwoord gegeven worden. Er zijn verschillende leasevormen met hun eigen voorwaarden (financial lease, netto operational lease, full operational lease). 

Ook de nieuwe (bedrijfs-)auto speelt hierin een belangrijke rol; een fabrieksoptie toevoegen of een andere bandenmaat kan al veel invloed hebben op de autokosten.

Conclusie

Om een goede keuze te maken tussen kopen en/of leasen van de nieuwe (bedrijfs-)auto is het belangrijk goed te informeren. Enerzijds is het goed om informatie in te winnen bij jouw boekhouder m.b.t. de kosten van de nieuwe auto. Daarnaast is het interessant om de verschillende leasevormen en autokosten met elkaar te vergelijken. 

Graag maak ik tijd om de verschillende opties te bespreken en samen met u te bespreken op welke manier u uw wagenpark zo efficiënt en duurzaam mogelijk inzet.

Werner Hagens maakt graag een afspraak voor advies over inzet t/m beheer van uw wagenpark

Ik maak graag een afspraak om u te adviseren over de aanschaf en het beheer van uw wagenpark.

Tot snel!

Werner


Terug

Voorstel op maat?

Advies aanvragen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief