Wat is het verschil tussen financial lease en operational lease?

Wat is het verschil tussen financial lease en operational lease?

Als automaatje voor MKB-bedrijven krijg ik regelmatig de vraag wat het verschil is tussen operational lease en financial lease. Beide vormen worden regelmatig gebruikt bij de inzet van een personen- of bedrijfsauto. De verschillen kan ik in één zin samenvatten;

"Met Financial Lease heb je zelf de zorgen, met Operational Lease nemen we die uit handen"

Financial Lease

Met Financial Lease koopt jouw onderneming de (bedrijfs-)auto. Daarmee zorg je ook zelf voor de verzekering, pechhulp, brandstofpas- en/of laadpas. Ook is jouw bedrijf verantwoordlijk voor alle autokosten zoals houderschapsbelasting, onderhoud en reparatie. 

Financial Lease zorgt er in deze situatie alleen voor dat je de investering van de auto spreid, over maximaal 60 maanden. Zo hoef je niet in één keer een zak geld uit je bedrijf te halen.

Als ondernemer activeer je de aangekochte auto op de balans en schrijf je deze ook af.

Mazda MX30
Kopen met financiële lease of ontzorgen met operationele lease?


Operational Lease

Bij full operational lease zoeken we samen een (bedrijfs-)auto uit. Daarbij spreken we af hoe lang je de auto gaat gebruiken en hoeveel kilometer je verwacht dat de auto jaarlijks gaat rijden.

Als bovenstaande duidelijk is, kijken we welke voorwaarden belangrijk zijn bij het gebruik van de auto, denk hierbij aan de soort verzekering(en), vervangende auto bij onderhoud en reparatie, winterbanden, laadpaal, belettering e.d. 

Als laatste wordt er door de leasemaatschappij bepaald wat de restwaarde zal zijn aan het einde van de looptijd (en welke afschrijving er dan van toepassing is) en welke kosten voor het gebruik te verwachten zijn (onderhoud, reparatie, bandenvervanging, pechhulp e.d.). In combinatie met de aantrekkelijke voorwaarden komt hier een vast maandelijks leasetarief uit tot stand. Dit leasetarief zijn de kosten die het bedrijf heeft voor het gebruik van de auto. Daarbovenop komen alleen de brandstof- en/of laadkosten, bekeuringen en eventueel een eigen risico bij niet verhaal-bare schades.

Ford Transit Connect
Operationele lease is ook geschikt voor bestelauto's

Bij operational lease koopt de leasemaatschappij de auto voor jou als ondernemer. De auto wordt dus niet op de balans gezet en het beheer van de auto wordt volledig uit handen genomen. Op die manier zijn de kosten vooraf goed te bepalen, heeft de leasemaatschappij het risico voor de autokosten en worden alle voorkomende werkzaamheden voor je geregeld.

Benieuwd welke leasevorm voor jou interessant is, en welke voordelen dit voor jou heeft? Ik denk graag met je mee.

Werner Hagens helpt MKB-bedrijven al ruim 20 jaar met een kostenbesparend en duurzaam wagenpark van personen - en bedrijfsauto’s. Als ‘automaatje’ is hij jouw adviseur bij vraagstukken die met het wagenparkbeheer te maken hebben.


Terug

Voorstel op maat?

Advies aanvragen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief