Liquiditeit door Sale- en Leaseback

Liquiditeit door Sale- en Leaseback

Investeren in auto’s is voor ondernemers in veel gevallen niet interessant. De aankoop van een personenauto of bedrijfswagen is een grote investering en brengt daarnaast risico’s (schades, pech- en onderhoud) met zich mee. Tijdens het bezit van een auto in ‘eigen beheer’ kost het daarbij veel tijd om alles goed te regelen. Denk hierbij aan verzekering, schades, onderhoudsbeurten etc. Hoe groter het wagenpark, des te meer tijd dit van een (of meerdere) personen vraagt.

Auto’s die in eigen beheer worden aangekocht worden geactiveerd op de balans van het bedrijf. Dit heeft een nadelig effect op de solvabiliteit en invloed op de liquiditeit.


Investeren in de Core Business is voor veel ondernemers interessanter


Investeren in de Core Business is voor ondernemers veel interessanter. Natuurlijk is er mobiliteit nodig om werkzaamheden uit te kunnen voeren, maar moeten die perse aangekocht worden met geld waar investeringen mee gedaan kunnen worden om het bedrijf verder te laten groeien? Investeringen die in deze tijd misschien wel jouw bedrijf maken of breken…

Operational Lease

Een goed alternatief is te kiezen voor Operational Lease van jouw personenauto’s en/of bedrijfswagens. In dit geval koopt de leasemaatschappij de auto’s en ‘verhuurt’ ze aan het bedrijf, op de voorwaarden die vooraf zijn afgestemd. Denk hierbij aan de looptijd, de kilometers die naar verwachting met de auto gereden worden, houderschapsbelasting, verzekering, onderhoud, reparatie en (winter-)banden. 

Lease-auto’s die op deze manier worden ingezet zijn eigendom van de leasemaatschappij, en worden daarmee niet geactiveerd op de balans. De leasemaatschappij factureert maandelijks een vast bedrag, wat de autokosten beheersbaar en budgetteerbaar maakt en de factuurstroom wordt minder als bij auto’s in eigen beheer.

Op deze manier zijn medewerkers dus toch mobiel, maar zijn de zorgen en het beheer van de auto’s uit handen gegeven. Het bedrijf kan zich dus volledig richten op de Core Business!

MG ZS EV
Wij adviseren graag over de beste mobiliteits-oplossingen!

Ik heb al mijn auto’s gekocht, en nu? 

Op dit moment is het voor veel ondernemers de vraag op welke manier het bedrijf overeind kan blijven. Daarbij is het belangrijk om een goede solvabiliteit te hebben en zijn bedrijven op zoek naar liquiditeit. 

Auto’s in eigen beheer kunnen in veel gevallen worden omgezet naar een Operational Leasecontract. Dit heet ‘Sale- & Leaseback. 

De leasemaatschappij koopt de auto’s dan van jouw onderneming tegen een vooraf afgestemde verkoopprijs. Vervolgens worden afspraken gemaakt over de inzet van deze auto’s en verhuurt de leasemaatschappij de aangekochte auto’s weer aan het bedrijf. De verkoop van de auto’s (aan de leasemaatschappij) zorgt direct voor liquiditeit en de auto’s zijn van de balans verdwenen. Hierdoor bespaar je tijd in beheer van de auto’s en loop je geen risico meer op gebied van o.a. onderhoud, banden en reparatie. Daarnaast zorgt Sale- en Leaseback voor een verbeterde solvabiliteit.

Advies

In de eerste zin sprak ik over het feit dat investeren in auto’s in veel gevallen niet interessant is. Er zijn situaties waarbij een auto aanschaffen juist wel interessant kan zijn. Ook is Sale- en Leaseback niet altijd mogelijk, of kunnen er aanpassingen plaatsvinden in het huidige wagenpark die een positieve invloed hebben op tijd, kosten en onderneming. 

Om diverse redenen is het daarom belangrijk eerst goed te informeren en jezelf te laten adviseren over de mogelijkheden. 

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw bedrijf? Plan hier een adviesgesprek in om erachter te komen!

Werner Hagens
Ik adviseer je graag over de besparingen binnen jouw wagenpark!

Terug

Voorstel op maat?

Advies aanvragen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief