Welke brandstof tank jij na 12 oktober?

Welke brandstof tank jij na 12 oktober?

Euro 95, Sans Plomb, Eurosuper... De juiste brandstof kiezen kan soms erg lastig zijn aan de pomp. Door heel Europa hebben benzinestations hun eigen labels voor benzine en diesel. Daarom besluit de Europese Unie om benzine en diesel een nieuwe naam te geven. Drie nieuwe brandstoflabels zijn in aantocht en er volgt meer.

Extra brandstoflabels

De wirwar aan benamingen is altijd even wennen aan de buitenlandse pomp. Om te voorkomen dat je nu toch diesel in je benzineauto gooit en strandt op de Route du Soleil, voert de EU per 12 oktober uniforme brandstoflabels in. Elke bestaande brandstof krijgt nu een extra sticker op de brandstofinstallatie om verwarring te voorkomen.

Verwarring voorkomen

Per 12 oktober krijgt diesel de toevoeging B7, euro 98 wordt E5 en euro 95 heet E10. LPG blijft daarbij LPG. 

De nieuwe brandstoflabels zijn een toevoeging aan de bestaande namen. De bedoeling is dat consumenten in binnen- en buitenland de juiste brandstof herkennen aan de B7-, E5- of E10-code. In de toekomst moeten de codes de bestaande brandstofnamen definitief vervangen, maar voorlopig blijven de bestaande en nieuwe namen naast elkaar bestaan. “Zo kan de consument langzaam wennen aan de nieuwe namen”, aldus Tom Huyskens, woordvoerder van de BOVAG.

“Per 12 oktober krijgt diesel de toevoeging B7, euro 98 wordt E5 en euro 95 heet E10.”

Premium brandstoffen

Ook premium brandstoffen als V Power en Total Excellium dragen straks codes als E5, E10 of B7. De oliemaatschappijen zijn zich verplicht aan de nieuwe Europese codes te houden, afhankelijk van de hoeveelheid biobrandstof.

Even wennen Premium brandstoffen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is samen met de BOVAG een campagne gestart om iedereen te informeren over de nieuwe labels. Met de website nieuwebrandstofstickers.nl en diverse posters kan iedereen wennen aan de nieuwe labels. Vooral B7 (diesel) zal voor veel mensen verwarrend werken. “Bij B7 denken ze aan benzine. Terwijl het toch echt om diesel gaat. Maar B7 verwijst in dit geval naar het percentage biodiesel”, vertelt Huyskens.

Bestaande labels verdwijnen

De benaming is niet het enige dat verandert bij de pomp. Ook de kenmerkende groene, gele en zwarte labels gaan verdwijnen. In de toekomst krijgt benzine een cirkelvormig label, diesel een vierkant en gas een ruit. Alle labels worden daarbij wit van kleur. Kortom, het wordt even wennen, maar de verwarring tijdens vakanties is nu definitief verdwenen. De brandstofprijzen veranderen daarbij helaas niet.

Vanaf 12 oktober heeft brandstof in heel Europa dezelfde code

Bron: Autorai & RTL Z


Terug

Voorstel op maat?

Advies aanvragen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief